Ochutnali byste žirafu či slona? Již brzy budete mít možnost

16.05.2021

Drtivá většina masa, které v současnosti konzumujeme, pochází z ryb, krav, kuřat a prasat. Zdá se však, že co nevidět si budeme moct dopřát i maso z mnohem exotičtějších zvířat, jako je žirafa či slon... a možná dokonce i dinosaurus.

Ochranáři nicméně nemusí bít na poplach - samozřejmě půjde o maso vypěstované v laboratoři z kmenových buněk. Právě v této oblasti vědci v poslední době dosáhli velkých pokroků, čehož různí podnikavci hodlají patřičně využít.

Například startup VOW Foods se momentálně zaměřuje hlavně na pěstování klokaního masa. Z článku, který nedávno publikoval Inverse, nicméně plyne, že jeho ambice sahají mnohem dál.

Moderní Noemova archa

VOW Foods totiž hodlá vytvořit jakousi novodobou Noemovu archu - kolekci buněk mnoha různých živočichů, kterou by následně využíval k uspokojení i těch nejnáročnějších gurmanských choutek.

"Příroda je neuvěřitelně rozmanitá, takže zde existuje velký potenciál pro vytvoření nových kulinářských zážitků," uvedl spoluzakladatel dotyčného startupu George Peppou. "Naše buněčná knihovna bude objevovat a katalogizovat nové chuťové, texturní a nutriční profily, které můžeme rovněž kombinovat."

Podle odborníka na zvířecí etiku Jamese Serpella by tento záměr mohl být úspěšný. "Paradoxně může být snazší přimět lidi, aby jedli exotické maso vypěstované v laboratoři, než hovězí maso vyypěstované v laboratoři. Hovězí maso vypěstované v laboratoři nemusí splňovat realitu skutečného hovězího masa, ovšem pokud od něčeho lidé nic neočekávají, mohou to prostě chtít vyzkoušet," vysvětlil Serpell.

Sledujte nás na Facebooku

Sledujte nás na Instagramu

PŘES 17.000.000 REGISTROVANÝCH ČLENŮ

KAŽDÝM DNEM PŘIBÝVÁ DESÍTKY TISÍC LIDÍ Z CELÉHO SVĚTA, KTEŘÍ MAJÍ VEDLEJŠÍ ČI HLAVNÍ PŘÍJEM Z NEJÚSPĚŠNĚJŠÍHO PROJEKTU, KDE POD SEBOU NEMUSÍTE NIKOHO MÍT COŽ NABÍZÍ JAKO JEDINÝ PROJEKT NA SVĚTĚ.